Mijn naam is Jan Smale en ik ben een gepassioneerde koordirigent en -arrangeur. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt nadat ik in 2015 gestopt ben als varkenshouder in Nieuw-Amsterdam. Ik was in 2008 met mijn gezin vanuit Bathmen naar Nieuw-Amsterdam verhuisd om daar een varkensbedrijf over te nemen. Dit was geen goede beslissing. Na 8 jaar strijd en vele sollicitaties later heb ik besloten om de passie uit mijn jeugd alle ruimte te geven: muziek en zang.

Ik speelde al op mijn vijftiende in het orkest van de Battumse revue en maakte mijn eigen arrangementen. Ik zong bij verschillende koren en deed mee aan musicals en theaterproducties. In Nieuw-Amsterdam werd ik voorzitter van theaterkoor Ericarré en speelde ik in de musical “Op de vleugels van de wind”.

Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in het dirigeren van koren en volgde diverse workshops en cursussen op het gebied van koordirectie, repetitietechniek, arrangeren en zangtechniek. Ik heb me ook verdiept in Vocal Leadership, een vernieuwende manier om je koor op een hoger plan te brengen. Zo probeer ik mezelf steeds verder te professionaliseren.

Ik dirigeer zowel overdag als ‘s avonds koren voor mensen die graag samen willen zingen. Overdag ben ik de dirigent van het Vlinderkoor in Emmen-centrum, een koor voor mensen die juist overdag tijd vrij willen maken om met elkaar te gaan zingen. ‘s Avonds dirigeer ik vier popkoren in Nieuw-Amsterdam, Emmen, Ruinen en Hardenberg. Ik vind het een uitdaging om deze koren, met allemaal een eigen smoel, verder te ontwikkelen en mooie (theater)voorstellingen te maken.

Naast deze permanente koren doe ik graag projecten. Elk tweede jaar organiseer ik de Korencarrousel Zingen met Jan in Westerbork, waar al mijn koren zich op een speelse manier presenteren. Elke zomer organiseer ik het Zomerkoor “Zingen met Jan” in de tuin van Theater onder Water in Nieuw-Amsterdam, met een mini-optreden, een kampvuur en een BBQ als afsluiting. Op zaterdagmorgen dirigeer ik het projectkoor van Stichting Muziektheater Niet REmmen, waarmee we nu werken aan de voorstelling Summer of Love the Musical.

Ik ben erg blij met mijn overstap van de varkens naar de muziek en zou echt niet meer terug willen!